ONTDEK NOORD!

DURGERDAM

Durgerdam is een dijkdorp in Landelijk Noord, het landelijke deel van het Amsterdamse stadsdeel Noord. Het dorp heeft de status van beschermd dorpsgezicht. Tussen 1818 en 1921 maakte het deel uit van de gemeente Ransdorp, totdat die opging in de gemeente Amsterdam. Durgerdam ligt in de zuidoosthoek van de streek Waterland, aan het IJmeer, een deel van het IJsselmeer.

NDSM

De vier gegraven dokken op het noordwestelijke deel van de NDSM werden in 1987 in gebruik genomen door scheepsreparatiebedrijf Shipdock Amsterdam BV. De leegstaande gebouwen op het zuidoostelijke deel van het NDSM-terrein werden na verloop van tijd gekraakt. Hieruit ontwikkelde zich één van de Amsterdamse ‘broedplaatsen’, betaalbare woon- en werkruimten voor kunstenaars, ambachtslieden en ondersteunende bedrijfjes. Zij verenigden zich in de Stichting Kinetisch Noord, die vanaf 2001 met subsidie van diverse instanties de nieuwe gebruiksmogelijkheden mocht uitproberen. In juli 2006 werden de grote scheepsloods, het buitenterrein en de hellingbanen aan de stichting overgedragen.

NIEUWENDAMMERDIJK

De Nieuwendammerdijk is een dijk en straat in de wijk Nieuwendam van Amsterdam-Noord. Het voormalige dorp Nieuwendam lag als lintbebouwing langs de dijk. In de dijk ligt een oude sluis. De Nieuwendammerdijk is het circa 1,8 km lange gedeelte van de Waterlandse Zeedijk dat in de  gemeente Nieuwendam lag. Noordwestelijk heet deze voormalige zeedijk de Buiksloterdijk, oostelijk de Schellingwouderdijk.

VOGELDORP

Deze buurt ligt tussen de Zamenhofstraat, Zesde Vogelstraat en de Vogelkade, ze is gebouwd volgens de tuinstad beginselen. Er staan ruim 300 kleine woningen in laagbouw. Centraal gelegen zijn twee pleintjes waarvan één met een kinderspeelplaats. Er zijn twaalf straten: Vogelkade, Vogelplantsoen, Vogelplein, Eerste t/m Zesde Vogelstraat, Brede Vogelstraat, Korte en Lange Vogelstraat. Aanvankelijk was het terrein waarop nu Vogeldorp staat, bestemd om laad- en losplaats voor de binnenscheepvaart te worden. Vanwege de grote woningnood in Amsterdam, die steeg door de komst van Belgische vluchtelingen als gevolg van het geweld van de Eerste Wereldoorlog, zijn in korte tijd Vogeldorp en Disteldorp gebouwd in 1918 en 1919.

ZONNEPLEIN

Het Zonneplein  in Tuindorp Oostzaan is misschien wel het best bewaarde geheim in Amsterdam-Noord. Het is ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School door de architect J.H. Mulder. Het plein is onder andere bereikbaar via de toegangspoort van de Zonnestraat. Naast woningen, winkels en een aantal voorzieningen bevindt zich sinds 1932 ook het theater ‘t Zonnehuis aan het plein, één van de oudste theaters van de stad.

Lees ook hier.

ROUTEKAART

Hier is een link naar de routekaart pagina