Eddy Roos

Eddy Roos


Beelden

Zijn beelden en tekeningen voldoen volgens de figuratieve traditie qua maatvoering aan de normen van de gulden snede, zoals in de stijl van ‘De Groep’. Zijn beelden zijn dynamisch, haast zwevend. Daarnaast vertonen zij alle een typische spanningsboog, een arabesk. Dit zijn drie van de kenmerken van zijn werk, waarin de lessen van zijn leermeester Paul Grégoire te herkennen zijn. Van zijn andere leermeester Giacomo Manzù lijkt hij de invloed te hebben ondergaan van de abstraherende mengeling van verstilling, sereniteit en vorm.
Zijn beelden zijn overwegend vrouwen, zelfs paren vrouwen. Dit om de man-vrouw-spanning te vermijden en om de gelijkwaardigheid en sereniteit niet te verstoren, maar zelfs te benadrukken.
In de traditie van ‘De Groep’ vormt het werk van Roos in twee opzichten een cross-over, een vorm van mengkunst: hij wil enerzijds figuratieve en abstracte kunst combineren en anderzijds dans, tekenkunst, muziek, film, beeldhouwen en architectuur. Wezenlijk maakt hij een kleine stap om de figuratie van lossere abstractie en vrijheid te herzien.

 

Atelier
Zamenhofstraat 94
1022 AG Amsterdam
www.eddyroos.nlExpo adres