Jaap Kamsma

Jaap Kamsma

Tekenen / Schilderen


Van kinds af aan kom ik in de dierentuin en teken en schilder ik dieren in gevangenschap. Op de academie heb ik dat onderwerp weer opgepakt. Het gaat mij niet alleen om het dier, de contouren van zijn leefruimte zijn eveneens van belang. Vaak zijn het gesloten ruimtes met veel doorkijken. De verbinding tussen de architecturale ruimte en de natuur zijn elementen die mij inspireren.

Ik schilder een gaviaal schuilend tussen het groen, of ik laat de lijnen van een kooi het zicht verstoren op een uil. Het is zoals je het ook in de dierentuin ervaart. Je moet soms even speuren om het dier te zien en herkennen. Een korte impressie van wat je denkt te hebben gezien. Zo vaag als een herinnering kan zijn, die vaak niet echt één herinnering is maar meerdere door elkaar. Dat is waar ik voortdurend mee speel.

In mijn recente werk zijn de dieren ontsnapt uit hun gevangenschap en duiken op in ruimten die bestaan in mijn herinnering. De dieren zijn meer prominent in beeld.
Schilderen is het medium, dat beste bij mij past, het is simpel. Ik gebruik het sober.
Ik ben erg op kleur gericht, op een subtiele voorzichtige manier.

Schilderen is voor mij het medium dat het best bij mij past, het is de meest diereket en voor de hand liggende manier om vorm te geven aan mijn waarnemingen. het vankt mijn ideeën en beelden die ik in mijn gedachten heb. dit medium geeft mij competen controle over de beelden die ik wil laten zien. kleur is een belangrijk deel hiervan. de kleuren helpen mij om een vertaalslag te maken naar de sfeer en emotie in mijn werk. IK gebruikte kleur voorheen sporadisch in mijn werk hier me ben ik nu meer mee gaan experimenteren en ik ben benieuwd waar dit toe leidt.

De laatste tijd ben ik meer gaan teken om inspiratie op te doen voor mijn werk en om een verandering aan te brengen in mijn manier van werken. Meestal teken ik op locatie in een schetsboek. Ik pak mijn schetsboek er bij wanneer ik er behoefte aan heb. Ik gebruik deze schetsen als inspiratie voor mijn werk maar wil deze ook als op zich zelf staande kunst presenteren.Expo adres
Zamenhofstraat 150 - unit 312
1022 AG Amsterdam
www.jaapkamsma.com
06 3106 5971
instapgram: jaapkamsma Facebook: Art of J.kamsma