Willy Felice Smits

Willy Felice Smits

Schilderen


ALS HET LICHT TUSSEN BETOVERING EN TOESPELING

Willy Felice (artist name Felice) Smits maakt schilderijen, die een zoektocht zijn naar een balans in tonen, structuur en spanning. De onderliggende lagen zijn hier en daar zichtbaar, de verflaag wordt opengewerkt en er ontstaan fresco-achtige beelden. Het zijn abstracte landschappen, geïnspireerd op poëzie. Onder de kleurrijke verflagen verschijnen fragmenten van het bladgoud, bladkoper en zilver.

Vorig voorjaar voor haar solo-expositie bij Hodenpijl, maakte ze een indrukwekkende serie kleine abstracte schilderijen. Deze waren geïnspireerd op Goethes kleurenleer en zijn gedicht: Ginkgo Biloba. Goethe onderscheidt kleuren die ontstaan in een prisma tegen een lichte achtergrond en tegen een donkere achtergrond als negatief.

In de laatste serie schilderijen zijn korte zinnen en woorden in het Arabische schrift uit het gedicht: De Toespeling van de Syrische dichter Ali Ahmad Said Esber (artist name Adonis) gebruikt. Soms bijna onzichtbaar in de gelaagdheid van het werk. Het zijn schilderijen, die gezien kunnen worden “als de dynamiek van de kleurranden, die bij de breking van een licht/donkergrens optreden”. (citaat Goethe).

De Toespeling

Ik combineer het vuur en de sneeuw –
Nooit zullen de vuren mijn bossen
begrijpen
en ook de sneeuw zal dat niet.

En ik zal raadselachtig blijven, intiem
verblijvend in de bloemen en de stenen
oplossend
onderzoekend
waarnemend
rimpelend
als het licht tussen betovering en
toespeling

Adonis, 1988Expo adres
Zamenhofstraat 110 F
1022 AG Amsterdam
www.atelier-felice.nl
06 4137 9332
Facebook, LinkedIn en Instagram