Skip to main content

DRAKA, Mellius – Atelier II

 

Hotspot

Bij een Hotspot exposeren kunstenaars hun werk. Én het is een bijzondere locatie die we extra onder de aandacht brengen.

Draka onleent haar naam aan de Hollandsche Draad en Kabel fabriek, die huisde in dit loodscomplex tot 2016 en bestond vanaf 1910.

De plannen voor een nieuwe woonwijk die hier in het Hamerkwartier aan het IJ zal verrijzen zijn nagenoeg afgerond. De voormalige fabriek zal dus binnen afzienbare tijd verdwijnen.

Hier is het tweede maakatelier van Mellius gevestigd. Er zijn twee grote installaties te zien en te beleven, die weer te maken hebben met zijn nieuwe boek (zie hotspot Mellius – Atelier I).

Verder zijn in de hallen en voormalige kantoorruimtes uiteenlopende kunstenaars en makers te vinden die hier hun atelier of werkplaats hebben. Van mozaïek tot textiel en beeldende kunst.

DRAKA is dit jaar de locatie van de Centrale Expositie van OAN. Hier zijn dus zowel de Centrale Expositie, als ateliers, en extra installaties van Mellius te bezoeken.
Het terrein is normaliter niet geopend voor publiek, en ook kan er, wegens de veiligheid, niet over het hele terrein gestruind worden. Wél zijn dit weekend de voorste twee hallen geopend en gevuld met een zeer divers scala aan exposities. En zijn de ateliers van (een groot deel van) de kunstenaars en makers die er huizen geopend. Misschien is dit de laatste kans om een kijkje te nemen in dit stukje historisch industrieel erfgoed van Amsterdam Noord.

Deelnemende kunstenaars:
Paul Bulika
Robert Hagenouw
Lilian Fäustle
Koes Komo
Mellius
Maurice Niemel
Peter Smith – de Zwerfielosoof
Rosa Smits
Studio Aldo Brinkhoff

Adres:
DRAKA, Mellius – Atelier II
Hamerstraat 2-4
1021 JV Amsterdam