M

Social Media.

Bekijk onze social media pagina’s

Volg ons

ONTDEK NOORD!

DURGERDAM

Durgerdam is een dijkdorp in Landelijk Noord, het landelijke deel van het Amsterdamse stadsdeel Noord. Het dorp heeft de status van beschermd dorpsgezicht. Tussen 1818 en 1921 maakte het deel uit van de gemeente Ransdorp, totdat die opging in de gemeente Amsterdam. Durgerdam ligt in de zuidoosthoek van de streek Waterland, aan het IJmeer, een deel van het IJsselmeer.

NDSM

De vier gegraven dokken op het noordwestelijke deel van de NDSM werden in 1987 in gebruik genomen door scheepsreparatiebedrijf Shipdock Amsterdam BV. De leegstaande gebouwen op het zuidoostelijke deel van het NDSM-terrein werden na verloop van tijd gekraakt. Hieruit ontwikkelde zich één van de Amsterdamse ‘broedplaatsen’, betaalbare woon- en werkruimten voor kunstenaars, ambachtslieden en ondersteunende bedrijfjes. Zij verenigden zich in de Stichting Kinetisch Noord, die vanaf 2001 met subsidie van diverse instanties de nieuwe gebruiksmogelijkheden mocht uitproberen. In juli 2006 werden de grote scheepsloods, het buitenterrein en de hellingbanen aan de stichting overgedragen.

NIEUWENDAMMERDIJK

De Nieuwendammerdijk is een dijk en straat in de wijk Nieuwendam van Amsterdam-Noord. Het voormalige dorp Nieuwendam lag als lintbebouwing langs de dijk. In de dijk ligt een oude sluis. De Nieuwendammerdijk is het circa 1,8 km lange gedeelte van de Waterlandse Zeedijk dat in de  gemeente Nieuwendam lag. Noordwestelijk heet deze voormalige zeedijk de Buiksloterdijk, oostelijk de Schellingwouderdijk.

VOGELDORP

Deze buurt ligt tussen de Zamenhofstraat, Zesde Vogelstraat en de Vogelkade, ze is gebouwd volgens de tuinstad beginselen. Er staan ruim 300 kleine woningen in laagbouw. Centraal gelegen zijn twee pleintjes waarvan één met een kinderspeelplaats. Er zijn twaalf straten: Vogelkade, Vogelplantsoen, Vogelplein, Eerste t/m Zesde Vogelstraat, Brede Vogelstraat, Korte en Lange Vogelstraat. Aanvankelijk was het terrein waarop nu Vogeldorp staat, bestemd om laad- en losplaats voor de binnenscheepvaart te worden. Vanwege de grote woningnood in Amsterdam, die steeg door de komst van Belgische vluchtelingen als gevolg van het geweld van de Eerste Wereldoorlog, zijn in korte tijd Vogeldorp en Disteldorp gebouwd in 1918 en 1919.

HALTE ZAMENHOFSTRAAT

Het terrein aan de Zamenhofstraat was tot 1980 een scheepswerf met een scheepshelling aan het IJ tegenover het Java-eiland. In enorme loodsen bouwden honderden arbeiders en technici grote zeeschepen die de hele wereld over voeren. Nu nog is op Halte Zamenhofstraat die sfeer te vinden van bedrijvigheid, zo kenmerkend voor Amsterdam Noord. Rommelig, onaf, ruig en productief, zo is deze plek het beste te omschrijven.
In deze inspirerende omgeving werken al ruim 20 jaar kunstenaars, designers en creatieve ondernemers in vele disciplines.

Op het terrein van Halte Zamenhofstraat zijn schilders, beeldhouwers, tekenaars, fotografen, keramisten, textielontwerpers, meubelmakers, webdesigners en edelsmeden te vinden. Loop een atelier of werkplaats binnen en ontmoet de maker van verrassende tekeningen, van inspirerende foto’s, van ontroerende schilderijen. Ontdek je eigen talenten door lessen te volgen of ontmoet je overburen bij het sfeervolle Expocafé Zamen,
Halte Zamenhofstraat laat je een bijzonder en creatief weekend ervaren.

HET CONCERTGEMAAL

Het Concertgemaal is gevestigd in één van de mooiste locaties van Amsterdam Noord: het oude gemaal aan de Landsmeerderdijk. Gerenoveerd en omgetoverd tot een schitterende werkplek voor creatieve ondernemers uit de omgeving en tegelijkertijd het eerste podium voor klassieke muziek in Noord. Vast of flexibel, er zijn meerdere abonnementsvormen. Daarnaast kun je er afspraken hebben en vergaderingen houden. Je werkt met gelijkgestemden uit de buurt, er is heerlijke koffie en een landelijk gevoel.

Ook biedt het Concertgemaal een podium waar liefhebbers van klassieke muziek tien keer per jaar kunnen genieten van concerten van hoge kwaliteit. Deze optredens onderscheiden zich van een doorsnee klassiek concert door een persoonlijke presentatie van de musici, te midden van de industriële en intieme sfeer die het gemaal uitademt. De schoonheid van dit oude gemaal, de groene omgeving, de heldere akoestiek en de aanwezigheid van de Steinway vleugel versterken elkaar op deze bijzondere plek!

ROUTEKAART

Hier is een link naar de routekaart pagina